SAŁATKA ZE SŁONECZNIKIEM lub MACADEMIĄ

Składniki:
filet podwójny z piersi kurczaka,
kapusta pekińska średniej wielkości
puszka kukurydzy 400 g lub podobna
torebka słonecznika łuskanego, prażonego, solonego 200 – 250 g
średni słoik majonezu 250 – 310 g
olej słonecznikowy, przyprawa uniwersalna, pieprz do smaku.

     Filet pokroić na drobne kawałki, które posypane przyprawą piec 5 – 7 minut na oleju do zrumienienia. Kapustę pekińską pokroić w drobne paski. Kurczaka i kapustę połączyć w dużym półmisku z odcedzoną kukurydzą, majonezem, słonecznikiem. Przyprawić pieprzem i przyprawą do smaku, dokładnie wymieszać. I to wszystko. Przed następnym spotkaniem z Przyjaciółmi nauczyć Kumpelkę tego prostego przepisu, aby nie stać się monopolistą. Rodzina została już pouczona.
     Zastanawiam się nad zastąpieniem słonecznika orzeszkami pistacjowymi, laskowymi lub orzechami brazylijskimi, lecz są one wystarczająco dobre i drogie, by nie doprawiać je pozostałymi wyżej wymienionymi składnikami. Ewentualnie zachęcamy do orzeszków macadamii. Wyobrażam sobie, jak sałatka ta będzie smakować.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dobre, zrobilam, ludzie zjedli i poczwalili.
Kucharka z Paniówek