Składniki:
3 pikantne zupki błyskawiczne (np. Vifonu, oczywiście można eksperymentować z wyrobami z Winiar lub Knorra)
4 duże pomidory
2 duże ogórki szklarniowe
1 duży por (część biała)
Scenariusz:
- rozkruszony makaron oraz przyprawy z zupek błyskawicznych wsypujemy do odpowiednio dużego pojemnika,
- oparzone pomidory bez skórki, ogórki oraz por kroimy na drobne kawałki
wrzucamy do pojemnika wraz z majonezem,składniki mieszamy,
- po czym pojemnik wkładamy na 4 – 5 godzin do lodówki.
I to wszystko – smacznego !
Na Śląsku zupki błyskawiczne zwane są także „atleten zupami” - stąd moja propozycja nazwy sałatki, ale się przy niej nie upieram. Słyszałem także określenie „zupki chlipki” lub "zupy na kostkach".
Proponuję posty o podobnej tematyce: |
CIEKAWOSTKI 1929 |
ZDROWIE |
Ponadto polecam korzystanie ze stale uzupełnianych indeksów: |
ALFABETYCZNY INDEKS OSOBOWY |
ALFABETYCZNY INDEKS MIEJSCOWOŚCI |
MIEJSCOWOŚCI – UKŁAD WOJEWÓDZKI |
INDEKS PAŃSTW |
KALENDARIUM |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz