Sytuacja na światowych rynkach cukru jest w dalszym ciągu bardzo niepomyślna. Na skutek silnej konkurencji cukru trzcinowego oraz nadprodukcji cukru buraczanego w prawie wszystkich państwach Europy środkowej, cena na polski cukier eksportowy spadła o 14 złotych na worku 100 kg.
Obecnie notowania polskiego cukru eksportowego (kryształ zwyczajny) wynoszą na centweight netto 10 szylingów i 3 lub 4 pensy, co wynosi około 44 złote (!) za worek 100 kg, licząc już w tej cenie dostawę do portu i załadowanie na statek. Cena ta stanowi zaledwie około 50% kosztów własnych produkcji (78 zł), a około 30% ceny sprzedażnej cukru w kraju (144 zł za 100 kg).
W tym czasie (22 czerwca) w roku zeszłym cena polskiego cukru eksportowego wynosiła 58 zł za 100 kg. (109.02)
Proponuję posty o podobnej tematyce: | |
CUKROWNICTWO | |
HANDEL ZAGRANICZNY | |
Ponadto polecam korzystanie ze stale uzupełnianych indeksów: | |
ALFABETYCZNY INDEKS OSOBOWY | |
ALFABETYCZNY INDEKS MIEJSCOWOŚCI | |
MIEJSCOWOŚCI – UKŁAD WOJEWÓDZKI | |
INDEKS PAŃSTW | |
KALENDARIUM |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz